- 1 gruszka twarda
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka amaretto
- 1 łyżka masła
- kilka daktyli suszonych
- migdały w płatkach
- Na patelni lub rondelku z grubym dnem rozpuścić cukier z wodą. Doprowadź do zagotowania i uzyskania złotego karmelu. Podczas karmelizowania się cukru nie należy jego mieszać tylko co jakiś czas poruszać rondlem.
- Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazdo, najlepiej używając specjalnej łyżki do wykrawania kulek z owoców.
- Gdy karmel będzie mieć już złoty kolor, włożyć do niego obie połówki gruszki.
- Wlać odrobinę amaretto i od razu energicznie mieszać go z karmelem, żeby nie stworzyła się skorupa.
- Dodać daktyle.
- Gruszki smażyć z każdej strony, tak aby karmel pokrył całą ich powierzchnię.
- Dodać masło i znowu energicznie wymieszać aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Gdy gruszka nasiąknie już karmelem i lekko zmięknie można wykładać ją na talerz.
- Dekorujemy daktylami i polewamy dodatkowo sosem karmelowym.
- Podajemy na ciepło.
* Do dekoracji można użyć bitej śmietany lub lodów.
* Daktyle można zastąpić innymi bakaliami np. rodzynkami, orzechami itp.
Przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz