poniedziałek, 18 lutego 2013

Cytrynowiec

To ciasto byłoby idealne na lato, bo jest orzeźwiające i nie za słodkie. Cytryny dodają mu lekkiej kwaskowatości. W cytowanym przepisie lukier zamieniłam na galaretkę.



Biszkopt:
3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody

Poncz:
½ szklanki wody
trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
1 łyżeczka cukru

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (ok. 3 cytryny)
1 ½ szklanki wody
1 szklanka cukru (200g)
200g masła

Cytrynowa pianka:
1 galaretka cytrynowa
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
ok. 120g herbatników ( u mnie 22 sztuki)
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1,5 szklance wody

  • Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  • Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Biszkopt nasączyć ponczem.
  • Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Ciasto wstawić do lodówki.
  • Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową.
  • Na górę ułożyć herbatniki i zalać wierzch tężejącą galaretką.
  • Ciasto wstawić do lodówki, aż herbatniki zmiękną. (Najlepiej na noc).

7 komentarzy:

  1. wygląda zniewalająco i wyobrażam sobie jak musi smakować

    OdpowiedzUsuń
  2. o jedno z moich ulubionych, jest super orzeźwiające, muszę znów je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli ktoś nie lub super słodkich ciast ten przepis jest dla niego, ciasto przepyszne, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasto,niebo w gębie.Wszyscy jedzący się zachwycali jego smakiem. Znajome i rodzinka prosiły mnie o przepis.Nie dawałam ciastek na wierzch tylko plastry pomarańczy i zalałam galaretką cytrynową.To jedno z najlepszych ciast jakie jadłam i nie za słodkie,takie w sam raz bo nie lubię bardzo słodkich ciast.Nie jest za bardzo pracochłonne i bardzo łatwo się je robi.Gorąco polecam.Pycha!!!!!!!!! Asia.

    OdpowiedzUsuń