niedziela, 18 marca 2012

Prażona cebulka

Prażona cebulka to świetny dodatek do sałatek, kanapek, hot-dogów, zapiekanek itp. Na pewno większość z Was kiedyś ją próbowała i myślicie pewnie, że zrobienie jej jest skomplikowane. Nic z tych rzeczy! Wykonanie jest banalnie proste! Przygotowanie jej zajmie ok 20 min. 


Składniki:
cebula (dowolna ilość)
mąka pszenna (1 czubata łyżka na 1 cebulę)
olej do smażenia (ok. 0,5 litra)
sól

  • Cebulę pokroić w kostkę, ale niezbyt drobną. Wrzucić do wysokiej miski.
  • Mąkę wymieszać z cebulą i wrzucić na sitko, aby usunąć jej nadmiar. 
  • Olej nagrzać (musi być mocno nagrzany - temp. ok 180 st. C). 
  • Cebulę wrzucić na głęboki olej i smażyć ok 10-15 min często mieszając, aby cebula się nie przypaliła. 
  • Przygotować szerokie sitko i duży talerz, a na nim ręcznik papierowy. 
  • Jak już cebula nabierze złotego koloru wyciągać łyżką cedzakową i przekładać do sitka, następnie na talerz, aby odsączyć tłuszcz.
  • Przełożyć do wysokiej miski, posolić i dobrze wymieszać.
  • SOLIMY DOPIERO PO USMAŻENIU!!!
  • Tak przygotowaną cebulkę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, nawet kilka miesięcy.


16 komentarzy:

  1. ale fajnie, moja córka uwielbia teraz juz wiem jak jej ją zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis..a ja ostatnio kupiłam cebulkę prażoną w Biedronce..ale teraz juz będę robić sama ..

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie jest to banalnie proste! Lubię takie dodatki, z pewnością ją zrobię :))

    OdpowiedzUsuń
  4. I to...takie proste? Dotychczas ją kupowałam, ale koszta są niewspółmierne do jakości i prostoty zrobienia jej we własnej kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robilam taką kiedyś i już wiem co źle zrobiłam. Smażyłam ją na odrobinie oleju, a dopiero u Ciebie widzę, że to na głębokim tłuszczu trzeba!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta ze sklepu jest okropna, ta będzie świetnym dodatkiem w mojej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  7. Oststnio właśnie zastanawiałam się jak taką cebulkę zrobić ;) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie skończyłam prażyć cebulkę;-) świetny przepis! dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis wlaśnię skończyłem i wyszło genialnie :>)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wlasnie skończyłem i ją spaliłem xD

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis. Tyle tylko, że smażyłem około 30 minut, ale to raczej kwestia jakiego się użyje oleju.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bez mąki też wychodzi super :-)

    OdpowiedzUsuń