poniedziałek, 13 lutego 2012

Pierogi wileńskie

Nazywane też wiedeńskimi. To bardzo smaczne pierogi z ciasta drożdżowego, nadziewane pieczarkami i smażone na głębokim oleju. W wersji light można upiec je w piekarniku, chociaż te smażone wbrew pozorom nie są nasiąknięte tłuszczem. Wychodzą chrupiące, puszyste i są bardzo syte, po pięciu miałam już dość. W tego przepisu wyszło mi ok. 30 sztuk.



Rozczyn
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki ciepłego mleka
1 łyżka mąki

W wysokiej misce rozdrobnić drożdże, wymieszać z cukrem, dolać ciepłe mleko i mąkę. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości na ok 20 minut.

Farsz:
80 dag pieczarek
2 cebule
1 łyżka oleju
sól, pieprz

  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z łyżką oleju.
  • Pieczarki obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do cebuli.
  • Całość smażyć aż odparuje cała woda z pieczarek. 
  • Przyprawić solą, pieprzem i pozostawić do wystygnięcia.
Ciasto:
w/w rozczyn
1/2 kg mąki 
2 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
pół łyżeczki soli

Dodatkowo:
olej do smażenia

  • Do przygotowanego wcześniej rozczynu dodać mąkę, sól, jajka i mleko.
  • Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto.
  • Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut.
  • Po tym czasie ciasto wyrobić, rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wykrawać kółka. 
  • Na każdy krążek nakładać farsz i zlepić dobrze brzegi. Ulepione pierożki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na 10 min. 
  • Wrzucać na dobrze rozgrzany głęboki olej i smażyć na brązowo jak pączki.
  • Podawać np. z sosem czosnkowym. Można nadziewać również grzybami leśnymi i kapustą. 

12 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis! Nigdy nie jadłam takich pierogów, a wygladaja przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne! zweganizuję i zrobię w ferie na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia.
    pierogi - przepysznie się prezentują.
    przepis zapisany ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis. DLatego tak uwielbiam kuchnie..- zawsze Cie zaskoczy!Z nowym przepise, z przepis ktory jest znany w tej czesci Polski..a dla Ciebie zupelna nowoscia, etc:)

    Twoj przepis mnie intryguje, bo skorka wydaje sie byc slodka..bo taka chrupiaca i usmazona..jakby to byly paczki..a nadzienie slone:) hmm .kuszace!!!:)

    ps. zdjecie profeska!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że Wam się podoba. Rzeczywiście, dla mnie te pierogi to nowość. Jestem bardzo pozytywnie nimi zaskoczona:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też kiedyś jadłam pyszne, ale ciasto było jak na kopytka, a do pieczarek były jeszcze ugotowane i rozdrobnione jajka

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne! Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam. Niestety na drugi dzień pierogi są tak twarde, że nie da się ich jeść. Może powinnam ja była zapakować w woreczek...? W danym dniu, w chwili wyjęcia z oleju na talerz, są pyszniutkie, chrupiące jak świeże bułeczki. Wypróbowałam z mięsem mielonym , przesmażonym wcześniej na patelni z dodatkiem przyprawy kamoon;). Wyszły rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszota!przepis będzie na pewno wielokrotnie używany!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia i mama robiły pierogi z grzybami i makiem,to były grzybowniki i makowniki.Makowniki to też ciasto takie jak podaje przepis,a farsz to mak jak na makowiec..bardzo fajne .Ja też na Wigilie smażę takie pierogi i moja rodzina zajada się nimi.Polecam to kuchnia wileńska przedwojennego pokroju.

      Usuń
  10. Robię podobne. Do farszu dodaję pokrojoną pierś kurczaka smażoną w przyprawie gyros i paprykę. Mieszam z pieczarkami i dodaję starty ser. Z sosem czosnkowym - REWELACJA. Z sosem czosnkowym.

    OdpowiedzUsuń