piątek, 3 lutego 2012

Czekoladowe cupcakes

Czekoladowe cupcakes - mocna dawna czekolady, która dodaje mnóstwo pozytywnej energii i niestety też kalorii, ale przecież warto czasem pogrzeszyć (:  To moje pierwsze cupcakes a już czuję, że uzależnię się od robienia i dekorowania tych babeczek. 
Jeśli mowa o czekoladzie, to koniecznie należy wspomnieć o ganache (to francuska nazwa polewy/kremu składająca się z 2 składników - czekolady i śmietanki). Przyznam się szczerze, że pierwszy raz robiłam ganache i jest po prostu ... genialny. Może nam służyć jako aksamitna polewa lub po schłodzeniu i ubiciu jako puszysty krem, który rozpuszcza się w ustach. Sami spróbujcie. Serdecznie zachęcam (:



Składniki na muffinki (na ok 45 małych szt.)
 2 szklanki cukru
 1 i 3/4 szklanki mąki
 3/4 szklanki ciemnego kakao
 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody
 3 jajka
 1 szklanka mleka
 1/2 szklanki oleju
 1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 szklanki wrzątku
 pół łyżeczki soli

Jajka miksujemy przez minutę dodając olej i mleko. W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki i dodajemy do zmiksowanych jajek. Mieszamy łyżką, na końcu dodając pół szklanki wrzątku. Foremki lub papilotki do muffinek  wypełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed dekorowaniem studzimy.

Krem ganache:
(aby starczyło na wszystkie muffinki jak na zdjęciach należy zwiększyć porcje o 2-3 razy)

200 g dobrej jakości czekolady deserowej min 60% kakao

250 ml  śmietanki kremówki ok. 30 %


Czekoladę posiekać i wrzucić do miseczki. Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia i zalać nią czekoladę. Po ok. 2 minutach, gdy czekolada zmięknie, wymieszać delikatnie najlepiej trzepaczką. Krem ostudzić i schłodzić dobrze w lodówce. Następnie delitanie ubić na puszysty krem (ja włożyłam krem do lodówki na całą noc i był bardzo mocno schłodzony a po ubiciu był prawie jak mus).


Przepis na muffinki pochodzi ze strony gruszkazfartuszka
Przepis na krem ganache pochodzi ze strony artkulinaria



14 komentarzy:

  1. cudeńka!
    pieknie wyglądają.
    jak z wystawy!

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne!!!
    jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Perfekcyjne muffiny;) Wyglądają przepięknie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten krem wygląda bajecznie, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję pięknie. Starałam się, aby tak wyglądały. Ostatnio złapałam bakcyla do fotografii :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Ci serdecznie za ten przepis - szukałem ostatnio czegoś w podobie i jest jak znalazł ;) Nie omieszkam się go wypróbować, hihi :)
    Dzięki i pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  7. Uff jak dobrze, że jestem raczej grzesznicą ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. robisz takie pyszności i nie zaprosisz siostruni?????????????
    to nic, że powinnam się odchudzać... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękne, bardzo apetyczne!Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  10. przepiękne czapeczki mają twoje muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepięknie, mam nadzieję, że w smaku również wyśmienite. Jutro się przekonam ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak dla mnie takie babeczki to świetna sprawa bo można w bardzo krótkim czasie je przygotować. Podoba mi się ten przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ gdzie jeszcze dodaje się cukierki z mieszanki wedlowskiej. W sumie takich rzeczy to ja jeszcze nie próbowałem.

    OdpowiedzUsuń