niedziela, 10 lipca 2011

Ślimaczki drożdżowe z marmoladą

Szybki i prosty sposób na drożdżowe bułeczki. Szybko znikają ze stołu jeszcze ciepłe :)

Składniki:
0,5 kg mąki
2 jajka
1 szkl. mleka
0,5 płaskiej łyżeczki soli
5 dag drożdży
2 łyżki roztopionego masła
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
mały słoik marmolady 
jajko do posmarowania

Drożdże wymieszać z cukrem aż się rozpuszczą. Mleko lekko podgrzać i dolać troszkę do drożdży. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozczyn z drożdży, resztę mleka i roztopione masło i jajka. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min, potem znowu wyrabiać i podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na prostokąt wielkości blachy, o grubości ok. 5 mm. Wysmarować wierzch marmoladą i zwinąć jak roladę. Kroić w plastry o grubości ok. 2 cm i układać dość ciasno obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jedna część powinna zająć połowę blachy. Z drugą postąpić tak samo. Wierzch ślimaczków posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 190 stopni, ok 20 min (aż się zarumieni). 

RADA: Marmoladę można zastąpić dżemem lub świeżymi owocami uprzednio usmażonymi z cukrem np. jabłka można pokroić w kostkę i usmażyć z cukrem, dodając trochę cynamonu. 


7 komentarzy:

  1. cudownie wyglądają, mogę jednego? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę się częstować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyszły te Twoje ślimaczki :) Idealnie równe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czesc Ania! Wspaniała strona, ciekawe przepisy, dzis testuje po raz pierwszy jeden z Twoich slodszych. Dam znac jak mi poszlo i jak smakowalo:) , aczkolwiek mowi sie, ze ten sam przepis a potrawa bedzie a bedzie smakowac zawsze inaczej z reki roznych osob:)
    Pozdrawiam, Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
  5. No i te też zrobiłam :) Właściwie to sie pieką jeszcze:) Jednak te 2 cm to trochę przesada. Max grubość 1cm!, jeśli nie mniej. Ciasto ucieka górą podczas pieczenia bo jest za grube.

    OdpowiedzUsuń