sobota, 2 lipca 2011

Czekoladowo - wiśniowa fantazja

Sezon letni to idealny okres na pieczenie ciast ze świeżymi owocami. Mając w kuchni soczyste wiśnie, żal było nie upiec czegoś pysznego. Połączenie ich z czekoladą okazało się idealnym rozwiązaniem, dlatego zainspirowana tym przepisem, upiekłam poniższe cudo. Kwaskowate wiśnie zatopione w słodkiej czekoladzie gwarantują niesamowitą rozkosz dla podniebienia. 


Biszkopt:
6 jajek
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
6 łyżek wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 - 4 łyżki kakao

Z białek ubić sztywną pianę na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie zwolnić obroty i dodawać po jednym żółtku. Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Dosypywać po łyżce do masy. Na koniec dodać wodę. Przelać do blachy 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 45 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić wzdłuż biszkopt na 2 części.

Masa budyniowa:
0,5 litra mleka
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
1 czubata łyżka mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
pół kostki masła lub dobrej margaryny

Oba rodzaje mąki wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, gdy się zagotuje, wlać rozrobioną w mleku mąkę, dobrze mieszać aż powstanie budyń. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem waniliowym, dodawać po łyżce budyń, aż powstanie gładka i jednolita masa.

Polewa czekoladowa:
100 g dobrej jakości margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 łyżek mleka
3 łyżki kakao
tabliczka gorzkiej czekolady (100g)

Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier i mleko. Gdy składniki się połączą dodać kakao i połamaną czekoladę. Mieszać na wolnym ogniu aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się połączą w jednolitą gładką masę. Odstawić z ognia i pozostawić do ostygnięcia co jakiś czas mieszając. 

Rada: Polewę można zastąpić samą czekoladą roztopioną z łyżką masła. Na blachę o wymiarach 25x35cm będziemy potrzebować 2-3 tabliczki.

Dodatkowo:
ok. 1 kg świeżych wiśni
odrobina gorącej wody
3 łyżeczki cukru

Wydrylowane wiśnie odsączyć z soku. W gorącej wodzie rozpuścić cukier i wymieszać z sokiem. 

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć sokiem, posmarować połową masy, na nią wyłożyć połowę wiśni, lekko dociskając, posmarować pozostałą masą. Położyć drugi biszkopt, ponownie nasączyć sokiem i wyłożyć pozostałe wiśnie. Jeszcze lekko ciepłą i płynną polewą czekoladową polać równomiernie wiśnie. 


3 komentarze: