poniedziałek, 2 maja 2011

Naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniki to świetne danie, które możemy przyrządzić na mnóstwo sposobów, z dowolnym farszem, na słono jak również na słodko. Są pysznym "opakowaniem", które może w sobie kryć proste nadzienia typu dżem, ser, warzywa, jak i prawdziwe rarytasy. Podstawą jest dobre ciasto.


Składniki na ok 11 szt. o średnicy 20cm:
2 jajka
1 niepełna szkl. mleka
1 niepełna szkl. wody 
20 dag mąki 
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju
(do wersji na słodko 2 op. cukru waniliowego)
olej do smażenia

  • Do wysokiej miski wlać jajka i dobrze wymieszać, najlepiej miksując. 
  • Mleko zmieszać z wodą i wlać płyn do jajek, pozostawiając ok 1/4 porcji. 
  • Cały czas miksując wrzucić całą mąkę, a dopiero potem w razie potrzeby dolać resztę płynu (ciasto naleśnikowe łatwiej jest rozrzedzić niż zagęścić), tak aby postała gładka masa o konsystencji śmietany.
  • Dodać cukier i sól i łyżkę oleju. Wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, aby ciasto spęczniało.
  • Dobrze rozgrzać patelnię. Najlepiej używać patelnie teflonowe o grubym dnie. Wlewać po odrobinie oleju, który ma tylko ją natłuścić. Jeśli spływa po patelni, to znaczy, że jest go za dużo. 
  • Łyżką wazową wlać niewielką porcję ciasta i obracając patelnię, równomiernie rozprowadzić jak najcieńszą warstwę.
  • Gdy naleśnik zaczyna odstawać od brzegów i jego wierzch jest matowy, obrócić na drugą stronę.
  • Usmażone naleśniki odkładać na płaski talerz odwracając do góry dnem, jeden na drugim.


WARTO WIEDZIEĆ
  1. Dodając cukier, naleśniki nie będą blade i ładnie się zarumienią. Dlatego nie należy pomijać tego składnika nawet podając na słono.
  2. Jeśli ciasto ma grudki, należy je przecedzić. Musi być gładkie.
  3. Jeśli w pierwszym naleśniku przy smażeniu powstają dziury, do ciasta należy dodać trochę mąki. Jeśli jest za gruby, należy dolać wody.
  4. Naleśniki będą delikatniejsze, jeśli białka jajek ubijemy na pianę. Dodatkowo dodając więcej jajek, będą bardziej biszkoptowe.

10 komentarzy:

  1. najlepszy najbardziej trafiony proporcjami przepis na naleśniki. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie przepisy na naleśniki - w szczególności na słodko. Ciasto do naleśników robię sam, wg porad znalezionych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Na jakość ciasta naleśnikowego mają wpływ np. ilość tłuszczu użyta do smażenia oraz typ mąki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśniki na słodko to jeden z moich ulubionych deserów. Często jadam je na śniadania z dodatkiem powideł śliwkowych - https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe, a także ostatnio z syropem klonowym. Z tym ostatnim nie należy przesadzać, bo jest bardzo słodki.

    OdpowiedzUsuń
  5. W domu często przyrządzam sobie naleśniki, w tym pancakes. Ostatnio nawet zaopatrzyłam się na https://duka.com/pl/ w specjalną patelnię, dzięki której mogę szybko przygotować kilka naleśników na raz. Najbardziej lubię pancakes na słodko, które serwowane są w tradycyjnym, amerykańskim stylu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na samą myśl aż cieknie ślinka i powiem szczerze, że zainteresowałabym się takimi propozycjami. Może zaserwuję to w najbliższym czasie na obiad? Ale widzę, że brakuje mi mąki, więc trzeba będzie zrobić zakupy. Najczęściej używam https://basiazsercem.pl/

    OdpowiedzUsuń