Dobrany duet - delikatne wilgotne drożdżowe ciasto połączone z soczystymi jabłkami pachnącymi cynamonem. Przepis zaczerpnęłam z bloga www.przystole.blox.pl
Ciasto:
3 dag drożdży
150 ml mleka
1/4 kostki masła
30 dag mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
75 dag jabłek
1/3 szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki masła
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki mąki i ciepłe mleko, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Potem dosypać resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, wlać roztopione i ostudzone masło,dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrobić jeszcze raz, włożyć do natłuszczonej tortownicy, odstawić.
Jabłka obrać, przekroić na pół, a potem w plastry. Jabłka powkładać gęsto w ciasto, lekko je wciskając, oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.Wierzch obłożyć wiórkami masła, można posypać płatkami migdałowymi. Odstawić jeszcze na chwilę, aż piekarnik nagrzeje się do 180şC, wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz