Macchiato to ogromna pokusa dla wielbicieli kawy. Jej wyjątkowość polega na stworzeniu warstw mleka, kawy i słodkiej piany. Co ciekawe, podczas jej picia, gorąca kawa nie miesza się z mlekiem - warstwy nadal pozostaną. Na pewno zrobi ogromne wrażenie na gościach. Tego aromatycznego i delikatnego smaku po prostu trzeba spróbować. Oryginalną macchiato przyrządza się na bazie espresso, ale nie mając ekspresu ciśnieniowego, robię z kawy rozpuszczalnej, za którą z resztą bardziej przepadam.
Składniki na 1 porcję kawy
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki cukru
100 ml wody
100 ml mleka
Mleko podgrzać. Musi być gorące, ale przy próbowaniu nie może parzyć. Mleko posłodzić i dobrze spienić, tak aby mleko i piana były w proporcji 1:1. Wlać do szklanki, Kawę zaparzyć w 100 ml wody, następnie wlać po ściankach szklanki. Utworzą się warstwy. Można udekorować bitą śmietaną w sprayu i wiórkami czekolady lub inna posypką.
Wygląda cuuuudnie:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę latte, którą często przyrządzam sobie sam w domu. Podaję ją też w specjalnych szklankach, które kupiłem ostatnio na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/kubki-i-szklanki. Takie szklanki posiadają m.in. podwójne ścianki, które zapewniają dłuższe utrzymanie odpowiedniej temperatury zawartego w nich napoju.
OdpowiedzUsuń