sobota, 20 lutego 2021

Walentynkowy tort czekoladowy

 Biszkopt zabarwiony na czerwono i mocno czekoladowy krem to mój ostatni pomysł walentynkowy dla moich Chłopaków <3 


Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 33 g mąki ziemniaczanej
  • barwnik czerwony w proszku lub żelu
Krem (ganache) czekoladowy:
  • 600 g śmietany kremówki 36%
  • 400 g czekolady deserowej
Poncz do nasączenia:
  • pół szklanki wody wymieszanej z syropem malinowym (można zastąpić wystudzoną  kawą)
Moja dekoracja:
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%
  • 50 g białej czekolady
  • barwnik czerwony w żelu lub w proszku (barwnik w proszku należy wcześniej rozpuścić w odrobinie wódki lub spirytusu)
  • chipsy czekoladowe (dostępne np. w Biedronce lub Aldi, czasem Lidl)
  • truskawki
  1. Kilka godzin wcześniej zrobić krem czekoladowy. Śmietanę zagotować w rondelku. Czekoladę połamać na kostki i wrzucić do wysokiej miski. Gdy śmietana zacznie wrzeć, zalać nią czekoladę i pozostawić na ok 2 minuty, potem wszystko dokładnie wymieszać. Ostudzić i wstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki.
  2. Przygotować biszkopt. Białka ubić na najwyższych obrotach miksera, dodawać po trochę cukru. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypywać wymieszane ze sobą obie mąki. Na końcu dodać odrobinę barwnika do uzyskania czerwonego koloru. Uwaga, po upieczeniu odcień koloru będzie ciemniejszy. Wlać do tortownicy o średnicy 18 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra i dół) i piec 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika rzucić blaszką z biszkoptem na podłogę z wysokości ok 50 cm (jest to tzw. biszkopt rzucany). Wystudzić (ja studzę biszkopt przewrócony do góry nogami, wtedy jest ładny równy po ostudzeniu). 
  3. Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe blaty. Podczas przekładania nasączać biszkopt ponczem.
  4. Z kremu odłożyć 2 czubate łyżki a pozostałą część ubić mikserem. Ubitą masę podzielić na 2 części i przełożyć nią blaty biszkoptu. 
  5. Pozostałą nieubitą część kremu użyć do obłożenia wierzchu tortu. Najlepiej wygładzać krem specjalną płaską szpatułką.
  6. Tort schłodzić na minimum 2 godziny. Po tym czasie można udekorować zabarwionym dripem. 
  7. Drip: kremówkę i białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać barwnik czerwony. Jak polewa bedzie za gęsta, można dodać odrobinę mleka. Polać tort wokół rantu i udekorować. 




1 komentarz:

  1. Wow! Ale on świetnie wygląda! Sama nie spodziewałam się, że można coś tak pięknego zrobić. Ja również w tym roku na Walentynki dostałam tort i dowiedziałam się, że torty na walentynki można było sobie zamówić. Czy korzystaliście może z takiej opcji? Ja myślę, że jak najbardziej warto i większość kobiet była zadowolona. Na pewno to też dobry pomysł i inspiracja dla mężczyzn na przyszły rok. Albo też inspiracja dla kobiet, aby kupić swojemu mężczyźnie.

    OdpowiedzUsuń