Uwierzylibyście, widząc zdjęcie poniżej, że to brownie jest na bazie czerwonej fasoli?? Tak fasoli! I jest naprawdę bardzo smaczne, na dodatek dietetyczne. Wiadomo, to nie to samo co tradycyjne brownie z czekoladą, ale to ciacho w wersji fit jest świetnym zamiennikiem. A że nie jestem na żadnej diecie to pokusiłam się o czekoladę w formie polewy :)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 1 duży banan
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- pół łyżeczki sody
- garść zmielonych migdałów (pominęłam)
- pół szklanki ksylitolu
- garść orzechów włoskich
- polewa - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- opcjonalnie sezonowe owoce
- Fasolę dokładnie wypłukać.
- Wszystkie składniki oprócz orzechów zblendować na gładką masę i przelać do niewielkiej formy ok. 20x25cm.
- Wierzch posypać posiekanymi orzechami.
- Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch upieczonego brownie i udekorować owocami
Z pewnością smaczne - nigdy takiego nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńJuż miałam okazję gdzieś widzieć takie fasolowe wariacje i nadal zastanawiam się jak ono smakuje. Dla mnie brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to przede wszystkim wykorzystanie czekolady w pełnym słowa tego znaczeniu.
OdpowiedzUsuń