sobota, 13 września 2014

Chleb bez wyrabiania ciasta

Przepis chyba najprostszy na świecie. Do zrobienia chleba nie potrzebujemy specjalnej maszyny, ale piekarnika oraz naczynia/garnka żaroodpornego z pokrywą (około 21 - 24 cm średnicy). Najlepszy jest garnek żeliwny. 
Chleb ma grubą chrupiącą skórkę a w środku wilgotny miąższ. Jego pieczenie może uzależniać :)



Składniki:
• 400 g mąki *
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka drożdży suchych (lub 20 g świeżych)
• 300 g chłodnej wody

oraz dodatkowa mąką lub otręby do obsypania chleba

* mąki pszennej, orkiszowej lub pszennej razowej. U mnie na zdjęciach chleb z 200 g mąki pszennej i 200 g mąki pszennej razowej.

PRZYGOTOWANIE
  1.  Mąkę przesiać do dużej miski (dodać otręby zgromadzone na sitku po przesianiu mąki razowej), dodać sól, cukier i suche drożdże. 
  2. Następnie wlać wodę i mieszać przez około 30 sekund (nie dłużej!). Ciasto ma być klejące. 
  3. Przykryć talerzem lub folią i odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 12 godzin), najlepiej na noc w temperaturze pokojowej.
  4. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
  5. Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
  6. Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny.
  7. Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry (zsunąć ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych mąką dłoniach). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut.
  8. Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. 
  9. Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.
Oryginalny przepis pochodzi z książki My bread, The revolutionary no-work, no knead method, Jima Laheya.



3 komentarze:

  1. świetny post :)

    pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że taka metoda zyskała kolejnego fana :) Na pewno spróbuję, bo któż nie chciał by spróbować chleba, który zrobiło się samemu :) ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
    http://zmiksowani.pl

    Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 5 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń