czwartek, 6 stycznia 2011

Biszkoptowy przekładaniec

Pyszne  i rozpływające się w ustach ciasto z biszkoptów przekładanych toffi i bitą śmietaną, polane owocową galaretką. Na dodatek nasączone kawą. 

Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa:
1/2 litra śmietany 36%
cukier waniliowy
1-2 łyżki cukru pudru

Poncz:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki gorącej wody

Dodatkowo
1 puszka mleka słodzonego
ok. 30 dag okrągłych biszkoptów
2 galaretki w ulubionym smaku


  • Białka ubić na najwyższych obrotach, dodać powoli cukier i nadal ubijać. 
  • Zmniejszyć obroty i dodać żółtka i nadal ubijać. 
  • Mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem wymieszać i dodawać po łyżce do masy, delikatnie mieszając. 
  • Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach ok. 25x35 cm.  i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. 
  • Ostudzić i nasączyć ponczem. 
  • Puszkę z mlekiem słodzonym gotować 3 godziny, całkowicie zanurzoną w wodzie w garnku. Lekko ostudzić i wyłożyć na biszkopt. 
  • Następnie ułożyć biszkopty lekko nasączone ponczem z kawy, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. 
  • Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2-3 godziny. 
  • Najlepsze następnego dnia. Kroić tuż przed podaniem.

1 komentarz: