poniedziałek, 9 sierpnia 2010

Placuszki z kurczakiem i mozzarellą

Placuszki z kawałkami kurczaka, pieczarkami, warzywami i mozzarellą. Są pyszne, można je jeść na ciepło i na zimno. Z przepisu wyszło ok 17 sztuk.

 Składniki
40 dag piersi z kurczaka lub indyka,
20 dag pieczarek,
papryka czerwona,
1 średnia kulka mozzarelli,
2 surowe jajka,
szczypiorek,
1 łyżka majonezu (np Kielecki - bez konserwantów)
czosnek
papryka w proszku (ostra lub słodka),
sól, pieprz,
2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.
3 łyżki mąki ziemniaczanej (w wersji light można z niej zrezygnować)

Wszystkie składniki pokroić na małą kostkę, razem dokładnie wymieszać z surowymi jajkami, przyprawić. (Polecam dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej, wtedy placuszki nie będą się tak rozpadać przy smażeniu). Uformować małe placki i smażyć  na tłuszczu dość długo na wolnym ogniu aż się zarumienią.


1 komentarz:

  1. Rozpływają się w ustach! Świetna propozycja :-)

    Rybulka

    OdpowiedzUsuń