poniedziałek, 26 lipca 2010

Kurczak w ziołach z pomidorami i twarogiem

Duża i zdrowa porcja białka. Danie zalicza się do dietetycznych. Na pewno posmakuje wielbicielom kurczaka i nie tylko.

Składniki na 2 duże porcje:
2 małe piersi z kurczaka
2 pomidory
2 łyżki twarogu chudego
zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
czosnek granulowany (1 łyżeczka)
papryka ostra w proszku
sól

sos czosnkowy
1 płaska łyżka majonezu (np. Kieleckiego - bez konserwantów)
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
koperek suszony lub świeży
sól

Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z wszystkimi przyprawami i usmażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej lub ewentualnie na 1 łyżeczce oliwy z oliwek/oleju. Pomidory pokroić w kostkę. Na talerz wyłożyć kurczaka, na to pomidory, pokruszyć na wierch po 1 łyżce twarogu i polać sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz