czwartek, 14 października 2021

Kurczak pieczony na kapuście kiszonej

Ten obiad jest po prostu przepyszny i nawet nie wymaga zbyt wiele przygotowań poza czasem pieczenia. Kapusta kiszona z dodatkami oraz mięso kurczaka wychodzą mięciutkie i aromatyczne. Jeśli zostanie Wam coś na drugi dzień, to podsmażone wszyysko na patelni będzie równie smaczne, zrobi się fajny bigosik z kapusty. 


* 600-700g kapusty kiszonej

* 500g pieczarek

* 1 duża cebula

* 3 duże ziemniaki

* 4-5 ćwiartek kurczaka

* 2 łyżki oleju

* Papryka słodka w proszku

* Czosnek granulowany

* Sól

* Pieprz

1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażyć ok 5 minut do lekkiego zarumienienia, ale niezbyt mocno. Przyprawić solą i pieprzem. 

2. Kapustę pokroić i dodać do cebuli i pieczarek. Wymieszać. Wyłożyć wszystko na blachę lub szerokie naczynie żaroodporne (u mnie była to blacha 25x35cm).

3. Ćwiartki kurczaka umyć, odkroić kuperki oraz osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić dokładnie każdy kawałek solą, papryką i czosnkiem granulowanym. 

4. Kawałki kurczaka rozłożyć na kapuście.

5. Ziemniaki pokroić w paski, ciut większe niż frytki. Przyprawić solą i wyłożyć między ćwiartkami w wolne miejsca. Wszystko owinąć z góry folią aluminiową lub pokrywką z naczynia.

6. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C z termoobiegiem. Piec godzinę pod folią, następnie odkryć folię i piec jeszcze 30 minut aż się wszystko zarumieni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz