Składniki na 4 porcje:
- 500 g makaronu spaghetti
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki, karkówki)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżki suszonych warzyw typu vegeta (używam naturalnej)
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka oregano
- 3 czubate łyżki papryki słodkiej w proszku
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g)
- 3/4 szklanki wody
- szczypta cukru
- 2 ząbki czonku
- pieprz
- sól
- Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu
- Na patelnię wlać olej i dodać mięso mielone. Rozdrobnić i smażyć ok 5 minut.
- Doda suszony mix warzyw i zalać wodą.
- Dodać resztę przypraw: paprykę, bazylię, oregano. Dokładnie wymieszać i dalej smażyć.
- W między czasie dodać również koncentrat pomidorowy.
- Wcisnąć czosnek i dodać szczyptę cukru.
- Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
- Smażyć aż mięso nie będzie surowe, czyli ok 15-20 minut.
- Odcedzony makaron przełożyć spowrotem do garnka, w którym się gotował i dodać sos mięsny. Wszystko dokładnie wymieszać.
* Makaron spaghetti zawsze przed ugotowaniem łamię na pół, żeby wygodniej było jeść.
* Koncentrat pomidorowy można zastąpić pomidorami z puszki.
* Danie można udekorować liśćmi świeżej bazylii (ja akurat za nią nie przepadam:) )
* Spagthetti będzie również pyszne z posypanym żółtym serem.
Przepis własny
Kocham takie spaghetti. Wygląda przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Ciekawe czy bardzo zmieni smak jeżeli dodam np. Pieczarki i paprykę?
OdpowiedzUsuńBędzie super smak!!
Usuń