- 200 g herbatników
- 250 g margaryny
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g ciemnego kakao
- 7 łyżeczek żelatyny
- rodzynki (opcjonalnie)
Ponadto:
1 pusta butelka o pojemności 1,5 l o gładkiej powierzchni.
- Żelatynę wsypać do szklanki i zalać zimną wodą (tylko tyle wody aby pokryć żelatynę).
- Margarynę rozpuścić w rondelku. Do margaryny dodaj cukier, mleko i kakao, wymieszać i zagotować.
- Dodać namoczoną żelatynę i miesząc aż do jej rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki i dodać do płynnej kakaowej masy. Można również dodać rodzynki lub inne bakalie.
- W butelce odciąć górę około 3 cm od korka i napełnić ją masą kakaowo-ciasteczkową.
- Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc) w pozycji pionowej.
- Aby wyjąć ciasto należy przeciąć delikatnie butelkę wzdłuż. Gdy powietrze dostanie się między deser a butelkę, ciasto powinno się gładko wysunąć.
- Kroić na plastry, przechowywać w lodówce.
Nie jadłam takiego ciasta, ale wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Fajny pomysł z tą butelką ;-)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione z wielu deserow z początku lat 90:-) mniam
OdpowiedzUsuńpamiętam te smaki z dzieciństwa :0 Teraz zamierzam zabrać się za nie z moim dzieckiem :)
OdpowiedzUsuńzrobię koniecznie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam, ale zrobię. :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie http://wszystko-smaczne.blogspot.com
Moje ulubione ciasto bez pieczenia:)Ja robię bez żelatyny z 1 szkl. mleka i daję dużo bakalii(w tym wiórki kokosowe) a ciasto chłodzę w keksówce-ale z tą butelką to świetny pomysł-muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńWyglądem przypomina mi to po prostu blok czekoladowy, który był popularny głównie w czasach PRL-u. Musze go koniecznie przygotować, bo bloku czekoladowego nie jadłem od lat, a jestem jego wielkim fanem!
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają wiśnie wydrylowane z kapotu jak salceson
OdpowiedzUsuń