piątek, 8 sierpnia 2014

Salceson - ciasto z butelki

Banalnie proste kakaowe ciasto bez pieczenia. Kiedyś ponoć bardzo popularne a teraz troszkę zapomniane. Warto spróbować.




  • 200 g herbatników
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g ciemnego kakao
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • rodzynki (opcjonalnie)

Ponadto:

1 pusta butelka o pojemności 1,5 l o gładkiej powierzchni.
  1. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać zimną wodą (tylko tyle wody aby pokryć żelatynę).
  2. Margarynę rozpuścić w rondelku. Do margaryny dodaj cukier, mleko i kakao, wymieszać i zagotować. 
  3. Dodać namoczoną żelatynę i miesząc aż do jej rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki i dodać do płynnej kakaowej masy. Można również dodać rodzynki lub inne bakalie. 
  5. W butelce odciąć górę około 3 cm od korka i napełnić ją masą kakaowo-ciasteczkową.
  6. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc) w pozycji pionowej. 
  7. Aby wyjąć ciasto należy przeciąć delikatnie butelkę wzdłuż. Gdy powietrze dostanie się między deser a butelkę, ciasto powinno się gładko wysunąć.
  8. Kroić na plastry, przechowywać w lodówce.




11 komentarzy:

  1. Nie jadłam takiego ciasta, ale wygląda smakowicie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tą butelką ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione z wielu deserow z początku lat 90:-) mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. pamiętam te smaki z dzieciństwa :0 Teraz zamierzam zabrać się za nie z moim dzieckiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie jadłam, ale zrobię. :-)
    Zapraszam do siebie http://wszystko-smaczne.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje ulubione ciasto bez pieczenia:)Ja robię bez żelatyny z 1 szkl. mleka i daję dużo bakalii(w tym wiórki kokosowe) a ciasto chłodzę w keksówce-ale z tą butelką to świetny pomysł-muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądem przypomina mi to po prostu blok czekoladowy, który był popularny głównie w czasach PRL-u. Musze go koniecznie przygotować, bo bloku czekoladowego nie jadłem od lat, a jestem jego wielkim fanem!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie wyglądają wiśnie wydrylowane z kapotu jak salceson

    OdpowiedzUsuń