- 275 g mąki pszennej
- 275 g twarogu półtłustego
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka sody
- pół łyżeczki octu
- 5 łyżek śmietany
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- olej do smażenia (min. 500 ml)
- cukier puder lub lukier
- Twaróg rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę.
- Mąkę przesiać z sodą, dodać twaróg i pozostałe składniki.
- Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką aby się nie kleiło.
- Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm.
- Wykrawać szklanką kółka a potem w środku kieliszkiem.
- Olej nagrzać do temperatury ok 170 st.
- Oponki smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor.
- Usmażone wykładać na ręcznik papierowy.
- Gotowe oponki można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem (lukier zrobimy z cukru pudru i małej ilości gorącej wody z dodatkiem soku z cytryny-mój lukier był rzadki - taki lubię).
Przepis zmodyfikowany z wielu przepisów dostępnym w Internecie.
Dziękuję za ten przepis , zamiast smietany miałam gęsty jogurt więc podmieniłam i faktycznie troszke więcej mąki . Wyszły pysznie , to taka próba przed tłustym czwartkiem :) Gosia
OdpowiedzUsuń