wtorek, 21 lutego 2017

Deser budyniowy z bananem i nutellą

Bardzo szybki i łatwy deser. Najlepiej smakuje na świeżo, jeszcze lekko ciepły, gdyż po dłuższym przechowywaniu w lodówce trochę się rozrzedzi. 




Składniki na 2 małe porcje:

  • 200 ml mleka
  • 3 czubate łyżeczki kaszy manny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 banan
  • 3 łyżeczki nutelli
  • śliwka do dekoracji
  1. Mleko wlać do rondelka, wsypać mannę, cukier i gotować ok 5 minut aż zrobi się gęste. 
  2. Po ugotowaniu kaszki dodać obranego banana, nutellę i wszystko zblendować na gładką masę.
  3. Przelać do pucharka i udekorować śliwką lub innym owocem.
  4. Jeśli chcecie, można udekorować serduszkiem. Należy przed dodaniem nutelli odłożyć 2 łyżeczki jasnej masy i na już nutellową masę dodać 3 kropki i przeciągnąć wykałaczką w jedną stronę.
Przepis własny

2 komentarze: