czwartek, 23 lutego 2017

Szarlotka z pianką


Ta szarlotka jest moją ulubioną, jej ciasto jest puszyste i delikatne a na wierzchu kruche. Może być świetną bazą dla innych owoców. Przepis dostałam od mojej bratowej.

Ciasto:

  • 250 g miękkiej margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 5 żółtek jajka
  • 3 czubate szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18 %
Piana:
  • 5 białek jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
Dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • cukier wanilinowy
  1. Margarynę, cukier i żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę (najlepiej zacząć ucierać margarynę z cukrem i po minucie dodawać po jednym żółtku). 
  2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. 
  3. Po utarciu ugnieść na desce i 1/4 część odkroić i włożyć do zamrażarki. Ciasto jest dość luźne, dlatego warto obsypać stolnicę mąkę i tylko delikatnie formować ciasto w kulę. 
  4. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią pozostałą część ciasta (tą większą). 
  5. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Starte jabłka wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym. Wyłożyć na surowe ciasto, wygładzić łyżką. 
  6. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać jeszcze ok 1 minutę a potem dodać budyń (proszek) i zmiksować na niskich obrotach. 
  7. Pianą zalać owoce. 
  8. Ciasto zmrożone poskubać na wierzch (można też zetrzeć). 
  9. Piec 50 min w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz