Chłopski garnek
Zdjęcie może mało zachęcające, ale proszę uwierzyć, to danie jest naprawdę pyszne i sycące.
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 duża papryka
- 1 średnia cukinia
- 6-7 ziemniaków
- 500 g kiełbasy
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka tymianku
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 2 łyżki kminku mielonego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka z grubym dnem. Dusić na małym ogniu.
- Pozostałe warzywa również pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać przyprawy.
- Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, następnie wrzucić do reszty.
- W połowie gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Dusić wszystko pod przykryciem, aż wszystko będzie miękkie.
Bardzo dziękuję za przepis i powiem szczerze, że na pewno spróbuję. Mam jednak zawsze taki problem, że nie wiem, gdzie przechowywać takie rzeczy. Myślę, że może sprawdzą się tutaj takie https://seeyoo.pl/ pojemniki próżniowe. Czy będą odpowiednie do przechowywania takiej żywności? Może zdradzisz jakieś swoje sposoby, aby zachować świeżość wypieków jak najdlużej, bo wiadomo, że za jednym razem wszystkiego nie zjemy, a nie chciałabym piec, aby to wszystko się zmarnowało. Przepisu też na mniejszą ilość nie zredukuję, bo zawsze jak tak robię, to nic mi nie wychodzi.
OdpowiedzUsuń