czwartek, 12 maja 2016

Wafle kakaowe II

Smak tych wafli na pewno jest znany każdemu. Ja je uwielbiam i zachęcam Was do ich zrobienia, bo przepis jest dziecinnie prosty. 



Składniki
250g margaryny dobrej jakości
pół szkl. cukru
pół szkl. wody
3 czubate łyżki kakao
2 szkl. mleka w proszku
5 listków wafli (max ok. 28x28cm)


  1. Margarynę, cukier, wodę i kakao rozpuścić w rondelku. Gdy masa się zagotuje, zdjąć z ognia. 
  2. Do ostudzonej masy wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. 
  3. Gotową masą przekładać blaty wafla. 
  4. Gotowego wafla przycisnąć na całości  czymś ciężkim np. książką. Po 2-3 godzinach można kroić.



1 komentarz:

  1. W dzieciństwie często przygotowywałam takie wraz z mamą :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń