poniedziałek, 16 maja 2016

Malinowa Pychotka


Ciasto kruche połączone ze słodką bezą, orzeźwiającymi malinami z galaretką i do tego bita śmietana, pycha! Ciasto zrobiło furorę.



Ciasto kruche:
8 żółtek
130 g cukru
200 g miękkiego masła
270 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier wanilinowy

Beza
8 białek
330 g cukru pudru

Przełożenie malinowe:
2 galaretki malinowe
400 g malin mrożonych

Bita śmietana:
3 śmietany 30-36% po 200g kubek
4 łyżeczki cukru pudru
3 śmietan-fixy
  1.  Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie dość luźne, dlatego można włożyć je na pół godziny do lodówki, aby troszkę stwardniało. Po schłodzeniu podzielić na 2 części i rozłożyć na dwóch takich samych blachach o wymiarach 25x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Mój sprawdzony sposób na równomierne rozłożenie ciasta kruchego to położenie na rozgniecioną kulę ciasta kawałka folii spożywczej na długość dna blachy i rozwałkowywanie małym wałkiem po tej folii. Ciasto ładnie się rozprowadza i nawet nie brudzimy przy tym dłoni. 
  2. Następnie ubić białka do uzyskania sztywnej piany, potem stopniowo dodawać cukier puder. Puszystą pianę rozłożyć po równo na 2 części ciasta, wyrównać  wierzch i wsadzić obie blachy do piekarnika nagrzanego do 175st., piec 30 minut w termoobiegu. 
  3. Po wyjęciu ciast z piekarnika, rozpuścić 2 galaretki w 600 ml gorącej wody. Do ostudzonej galaretki wrzucić zamrożone maliny i wymieszać. Galaretka błyskawicznie tężeje, dlatego zrobić tę czynność dopiero jak blaty ciasta będą wystudzone. 
  4. Tężejące maliny z galaretką wyłożyć na jeden z blatów ciasta z bezą. Rozłożyć równomiernie i włożyć jeszcze na ok pół godziny do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. 
  5. W tym czasie ubić śmietanę na najwyższych obrotach. Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixami i dodać do gęstniejącej śmietany. Gdy masa będzie już sztywna, wyłożyć ją na malinową warstwę. Przykryć drugim blatem ciasta z bezą bardzo delikatnie dociskając do bitej śmietany.

Przepis został oparty na tym przepisie, jednak zmodyfikowałam go po swojemu. 



3 komentarze: