Uwielbiam czekoladę pod każdą postacią, dlatego na blogu tyle czekoladowych przepisów. To jeden z moich ulubionych, bo w ma w sobie przepyszny krem zwany ganache. Ciasto podane z bitą śmietaną i owocami czyni je bardzo wykwintnym.
Ciasto czekoladowe
200 g masła (1 kostka)
100 g mąki
250 g cukru
6 jaj
Krem czekoladowy ganache
2 kubeczki śmietany 30 % (2x200g)
300 g czekolady deserowej
Do dekoracji:
bita śmietana
owoce
- Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (głęboki talerz umieścić na garnku z wodą, tak aby para ogrzewała spód talerza). Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudzić.
- Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę.
- Do masy jajecznej wlać przestudzoną czekoladę.
- Spód tortownicy o średnicy 22-23 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18-20 minut.
- Przygotować krem czekoladowy. 3 czekolady połamać na kostki i wrzucić do miski.
- Kremówkę przełożyć do rondelka i gotować. Jak tylko dojdzie do wrzenia, szybko zdjąć z palnika i zalać śmietaną czekoladę. Odczekać ok. 2 minut, następnie dokładnie wymieszać czekoladę ze śmietaną do uzyskania jednolitej masy. Lekko ostudzić.
- Na wystudzone ciasto wylać krem czekoladowy i włożyć do lodówki na przynajmniej 4 godziny lub więcej.
- Ciasto można udekorować w dowolny sposób bitą śmietaną i podać z owocami.
Wspaniałe :-) bardzo apetyczne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńTyle czekolady! aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńA czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?
OdpowiedzUsuńa proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie nie ma proszku do pieczenia
UsuńCzy w przepisie nie ma za mało mąki?
OdpowiedzUsuńNie, ponieważ to brownie i tam nie ma dużo mąki.
UsuńCzy zamiast czekolady deserowej można użyć mlecznej?
OdpowiedzUsuńTeoretycznie można, ale masa ganache może wyjść troszkę rzadsza. Można za to dodać łyżkę kakao. Ja osobiście bym nie ryzykowała.
UsuńPrzepraszam że nie sprecyzowałam ale miałam na myśli mleczną czekoladą do ciasta :o), mleczną dawałam do ganache i nic się nie działo, pozdrawiam.
Usuń