Pudding:
- 1/2 szklanki białego ryżu
- 3 szklanki mleka 3,2%
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- malutka szczypta soli
Sos:
- 1 duża garść truskawek (mogą być mrożone)
- 2-3 łyżki cukru (w zależności od słodyczy owoców)
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Ryż wsypać do garnka z grubym dnem i zalać szklanką zimnej wody, zagotować, odcedzić ryż na sitku i z powrotem wrzucić do garnka.
- Ryż zalać mlekiem, dodać sól i cukier. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać ziarenka do mleka. Całą laskę również wrzucić do garnka.
- Ryż gotować na małym ogniu ciągle mieszając aby się nie przypalić i nie tworzył kożuch. Gotować aż ryż zgęstnieje i wciągnie mleko. Zdjąć z palnika jak jeszcze będzie troszkę mleka (w trakcie stygnięcia ryż będzie wchłaniał jeszcze mleko). Wyciągnąć laskę wanilii.
- W trakcie gotowania ryżu można przygotować sos. Umyte i obrane truskawki rozdrobnić widelcem, aby puściły sok (mrożone truskawki trzeba wcześniej rozmrozić). Owoce wrzucić z sosem do rondelka. Dodać cukier, 2 łyżki wody i zagotować.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/4 szklance wody i wlać do owoców energicznie mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje.
- Pudding przełożyć do salaterek i polać sosem. Można zjeść na ciepło lub na zimno po wcześniejszym schłodzeniu deseru w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz