środa, 27 kwietnia 2016

Ciasto Latte Macchiato

Ciasto z dodatkiem kawy i mleka w proszku. Smaczne, choć dla mnie osobiście smak mleka w proszku zbyt mocno dominuje, ale to na pewno kwestia gustu. Jako alternatywę poniższego kremu polecam bitą śmietanę. 



Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao

Krem:
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 serki waniliowe po 150g

Poncz:
  • 1 i 1/2 szklanki przestudzonej kawy
  • 100 ml likieru kawowego, migdałowego lub Baileys'a
  • ponadto ok. 300g okrągłych biszkoptów

  1.  Przygotowanie biszkoptu. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując. Następnie wlać wodę wymieszaną z olejem. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  2. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  3. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier, a następnie mleko w proszku, na przemian z serkami. Teraz miksować już tylko do połączenia składników.
  4. Z kawy i alkoholu przygotować poncz.
  5. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat nawilżyć ok 1/4 ponczu. Wyłożyć 1/3 masy. Biszkopty nawilżyć kolejną częścią ponczu i układać na masie. Posypać kakao. Drugi biszkopt posmarować cienko masą i tą posmarowaną stroną przykryć ciastka. Wierzch biszkoptu naponczować.
  6. Wyłożyć ostatnią część masy. Na wierzchu ułożyć zwilżone biszkopty i wszystko oprószyć kakao. Schłodzić w lodówce.

8 komentarzy:

  1. Wygląda genialnie. Na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędne robiłam nieraz,pozdrawiam Anulę

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto. Jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Popsulam krem....czy moge zamiast serkow waniliowych dac zwykly z wiaderka z wanilia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodawałam ale myślę że spokojnie można zastąpić

      Usuń
  5. cholera masło drogie... 7/8 zł za kostkę, a tu trzeba kupić dwie :p

    OdpowiedzUsuń
  6. Mimo że wszystko było w temperaturze pokojowej krem się zważył

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego się zważył ponieważ serki miała Pani w temperaturze pokojowej, natomiast tylko masło miało być miękkie żeby mogło się ubić.

      Usuń