Ciasto z dodatkiem kawy i mleka w proszku. Smaczne, choć dla mnie osobiście smak mleka w proszku zbyt mocno dominuje, ale to na pewno kwestia gustu. Jako alternatywę poniższego kremu polecam bitą śmietanę.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
Krem:
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 szklanki mleka w proszku
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 serki waniliowe po 150g
Poncz:
- 1 i 1/2 szklanki przestudzonej kawy
- 100 ml likieru kawowego, migdałowego lub Baileys'a
- ponadto ok. 300g okrągłych biszkoptów
- Przygotowanie biszkoptu. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując. Następnie wlać wodę wymieszaną z olejem. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
- Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier, a następnie mleko w proszku, na przemian z serkami. Teraz miksować już tylko do połączenia składników.
- Z kawy i alkoholu przygotować poncz.
- Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat nawilżyć ok 1/4 ponczu. Wyłożyć 1/3 masy. Biszkopty nawilżyć kolejną częścią ponczu i układać na masie. Posypać kakao. Drugi biszkopt posmarować cienko masą i tą posmarowaną stroną przykryć ciastka. Wierzch biszkoptu naponczować.
- Wyłożyć ostatnią część masy. Na wierzchu ułożyć zwilżone biszkopty i wszystko oprószyć kakao. Schłodzić w lodówce.
Wygląda genialnie. Na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńobłędne robiłam nieraz,pozdrawiam Anulę
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis.
OdpowiedzUsuńPopsulam krem....czy moge zamiast serkow waniliowych dac zwykly z wiaderka z wanilia?
OdpowiedzUsuńNie dodawałam ale myślę że spokojnie można zastąpić
Usuńcholera masło drogie... 7/8 zł za kostkę, a tu trzeba kupić dwie :p
OdpowiedzUsuńMimo że wszystko było w temperaturze pokojowej krem się zważył
OdpowiedzUsuńDlatego się zważył ponieważ serki miała Pani w temperaturze pokojowej, natomiast tylko masło miało być miękkie żeby mogło się ubić.
Usuń