środa, 2 marca 2016

Szarlotka z pianką na kruchym cieście

Szarlotka, można napisać, że wręcz idealna, nie za słodka, przepyszna. Najbardziej lubię na ciepło z lodami. 





Ciasto: 
  • 4 szklanki mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szklanka cukru pudru 
  • 1 i 1/2 kostki masła 
  • 6 dużych żółtek 
  • 2 łyżki gęstej śmietany 12-18%

Nadzienie: 
  • 10 dużych kwaskowatych jabłek, obranych pokrojonych na półplasterki 
  • 1/4 szklanki wody 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
Pianka:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń bez cukru (proszek)

Dodatkowo:
  • 2 łyżki tartej bułki 
  • cukier puder do posypania 


  1. Przygotować ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można wyrobić hakiem w robocie). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć do niej większą część ciasta (2/3). Ciasto podpiec  przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. 
  2. Nadzienie: Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana. 
  3. Pianka: ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.
  4. Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i  na nią zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta (1/3). Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz