Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- 1 i 1/2 kostki masła
- 6 dużych żółtek
- 2 łyżki gęstej śmietany 12-18%
Nadzienie:
- 10 dużych kwaskowatych jabłek, obranych pokrojonych na półplasterki
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
Pianka:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń bez cukru (proszek)
Dodatkowo:
- 2 łyżki tartej bułki
- cukier puder do posypania
- Przygotować ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można wyrobić hakiem w robocie). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć do niej większą część ciasta (2/3). Ciasto podpiec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
- Nadzienie: Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
- Pianka: ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.
- Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i na nią zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta (1/3). Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz