Składniki na spód:
- 160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo
- 30 g masła, roztopionego
- Ciastka (w całości) i masło wrzucić do kielicha blendera lub malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy, schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.
- Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki mąki pszennej
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
- Gotową masę serową przelać na spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.
- Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić.
Składniki na mus czekoladowy:
- 200 g gorzkiej czekolady (lub 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
- 1 łyżka likieru kawowego
- 3 łyżki wody
- 30 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3 duże jajka, osobno białka i żółtka
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 100 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zostawić do przestudzenia.
- W międzyczasie, kiedy masa czekoladowa stygnie, ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając drobny cukier do wypieków, łyżka po łyżce. Powinna powstać sztywna piana.
- Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia (lub zmiksować mikserem). Dodać połowę piany z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie wymieszać.
- W kolejnej miseczce ubić śmietanę kremówkę, na sztywno. Ubitą dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać.
- Mus czekoladowy wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce (całą noc).
- Przed podaniem na sernik zetrzeć na tarce kilka kostek czekolady.
* Pieczenie w kąpieli wodnej polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz