Marmurkowe ciasto ze śliwkami
Sezon na śliwki trwa,więc zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu.
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jaja,
- 10 łyżek oleju,
- 10 łyżek gorącej wody,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 1 kg śliwek węgierek
- Jajka utrzeć z cukrem,
- Powoli wlewać na przemian wodę, olej i dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Połowę ciasta wylać na blachę i układać na nim połówki śliwek skórką do dołu.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 st.
- Do pozostałego ciasta dosypać kakao i wylać na podpieczone ciasto, równomiernie rozkładając, na wierzch wysypać drobno pokrojone śliwki.
- Piec jeszcze około 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz