Ciasto:
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 całe jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- 2 kubeczki śmietany 36% (2x200g)
- 2 śmietan-fixy
- 4 łyżeczki cukru pudru
- owoc granatu do dekoracji
- Szpinak rozmrozić i dobrze odsączyć z wody. Jeśli nie kupimy rozdrobnionego, to trzeba użyć blendera i dopiero potem odsączyć.
- Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać powoli olej, mąkę z proszkiem i wszystko połączyć miksując.
- Na koniec dodać szpinak , wymieszać łyżką.
- Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
- Piec 1 godzinę w 180 st.
- Ciasto wyjąć i ostudzić. Wierzch ciasta skroić (ok. 1/3) pokruszyć w ręce lub widelcem do osobnego naczynia.
- Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Bitą śmietanę wyłożyć na pozostawiony spód. Posypać pokruszonym ciastem, lekko docisnąć.
- Posypać ziarenkami granatu.
Jaki piękny! Zrobię. :)
OdpowiedzUsuńsprobuje
OdpowiedzUsuńJutro bede robic to ciacho mam pytanie czy zamiast granatu moge dac porzeczke czerwona bo nigdzie nie dostałam granatu.czy moge uzyc troche wiekszej tortownicy bo takiej nie mam.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej granat można zastąpić innym owocem. Co do blaszki to na większej ciasto będzie niższe, więc śr. 28 to max.
UsuńPachnie lasem :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest dziwne w smaku, zupełnie niesłodkie, ładnie i ciekawie wygląda, ale nie należy do ciast o których mówi się ... pyszne
OdpowiedzUsuńAniu, chyba zapomniałaś o cukrze w przepisie na ciasto?
OdpowiedzUsuńRybulka
Dziękuję, już poprawiłam.
UsuńRobiłam ,szału nie ma ,tzw przerost formy nad treścią .Fajnie tylko wygląda,ale smak taki przeciętny ,nie było tego WoooW.
OdpowiedzUsuńKwestia gustu, niektórzy się zachwycają. Drugim nie podejdzie..
Usuń