U mnie w domu te pyszne ciastka były nazywane kokosankami, jednak mają one swoją oryginalną nazwę - lamingtony. To niesamowicie delikatne ciasto obtoczone lukrem kakaowym i obsypane wiórkami kokosowymi, proste a jakie smaczne. Z przepisu wychodzi bardzo dużo kawałków ok 50 sztuk.
Ciasto:
- 4 jajka
- 20 łyżek cukru
- 20 łyżek oleju
- 20 łyżek mąki pszennej
- 20 łyżek mleka
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodawać powoli olej, następnie na przemian mleko z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Przelać na blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec 35 minut w temp. 180 stopni.
- Po upieczeniu wystudzić ciasto i pokroić na małe kawałki.
Lukier
- 375 g margaryny (1,5 kostki)
- 3/4 szkl. cukru
- 6 łyżek kakao
- szklanka mleka (orientacyjnie)
Ponadto
- 400-500 g wiórków kokosowych
- Margarynę i cukier rozpuścić i dodać kakao, Lekko zagotować i zdjąć z palnika.
- Wystudzić. Masa będzie gęsta, dlatego należy rozrzedzić ją mlekiem. Mleko wlewać po trochu aby kontrolować gęstość umożliwiającą zanurzenie kawałka ciasta.
- Gdy lukier będzie gotowy każdy kawałek ciasta nabijać na widelec, moczyć w lukrze i obsypywać wiórkami kokosowymi.
Od jakiegoś czasu takie ciacha za mną chodzą, muszę w końcu zrobić:)
OdpowiedzUsuńczy można magraynę czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić masłem.
Usuń