Babka z majonezem? Tak! Też się ostatnio zdziwiłam, ale jak spróbowałam, to rozpłynęłam się. Jeszcze nigdy nie jadłam pyszniejszej i delikatniejszej babki. Jeszcze przygotowanie jej jest tak proste, że sami się zdziwicie. Ciasto jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Koniecznie z lukrem cytrynowym, który pasuje tu idealnie.
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier cytrynowy
- 2-3 czubate łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- Wszystkie składniki na babkę umieścić jednocześnie w misce i miksować ok 3-5 minut.
- Ciasto przelać do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok 45 minut, jednak zawsze najlepiej już troszkę wcześniej zacząć sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche.
- Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Cukier połączyć z sokiem z cytryny i energicznie mieszać. Sok z cytryny dodawać stopniowo sprawdzając gęstość lukru - nie może być zbyt rzadki.
Ciekawa propozycja ;-)
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka :) Jeszcze się nie zebrałam by ją upiec, muszę to nadrobić! :)
OdpowiedzUsuń