sobota, 11 kwietnia 2015

Babka majonezowa

Babka z majonezem? Tak! Też się ostatnio zdziwiłam, ale jak spróbowałam, to rozpłynęłam się. Jeszcze nigdy nie jadłam pyszniejszej i delikatniejszej babki. Jeszcze przygotowanie jej jest tak proste, że sami się zdziwicie.  Ciasto jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Koniecznie z lukrem cytrynowym, który pasuje tu idealnie. 


  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


lukier cytrynowy

  • 2-3 czubate łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

  1. Wszystkie składniki na babkę umieścić jednocześnie w misce i miksować ok 3-5 minut. 
  2. Ciasto przelać do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok 45 minut, jednak zawsze najlepiej już troszkę wcześniej zacząć sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche.
  3. Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Cukier połączyć z sokiem z cytryny i energicznie mieszać. Sok z cytryny dodawać stopniowo sprawdzając gęstość lukru - nie może być zbyt rzadki.


2 komentarze: