Biszkopt:
- 8 jajek
- 260 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 66 g skrobi ziemniaczanej
Krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 600 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 200 g miękkiego masła
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 2 galaretki pomarańczowe
- pół szklanki cukru
Ponadto:
- 1 galaretka wiśniowa
- średni słoik wiśni drylowanych w syropie
Przygotowanie biszkoptu:
- Białka jajek ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać na najwyższych obrotach.
- Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku.
- Mąkę i skrobię razem wymieszać i powoli dosypywać do masy jajecznej.
- Piekarnik nastawić na 170 stopni (grzałka góra i dół).
- Papierem do pieczenia wyłożyć samo dno (bez boków!!) blachy o wymiarach 25x35 cm.
- Wylać masę do blachy, wyrównać wierzch i piec biszkopt przez 45 minut.
- Po upieczeniu wyciągnąć blachę i rzucić nią na podłogę z wysokości ok 50 cm. Proszę się nie martwić, że biszkopt opadnie, wręcz przeciwnie - rzucamy nim, aby temu zapobiec.
Przygotowanie kremu:
- Ugotować budyń. Ostudzić.
- Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce zimny budyń i wszystko utrzeć na puszystą masę.
Przygotowanie masy jabłkowej:
- Jabłka obrać, oczyścić z gniazd i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Jabłka przełożyć do dużej patelni, dodać do nich cukier i smażyć przez kilka minut, aż zmiękną.
- Galaretki rozpuścić z połowie szklanki gorącej wody i dodać pod koniec duszenia jabłek. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
Przygotowanie galaretki:
- Wiśnie odsączyć z syropu.
- Pozostały syrop uzupełnić wodą, tak aby powstało 450 ml płynu. Zagotować.
- Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić i poczekać aż lekko stężeje.
Przełożenie:
- Biszkopt przeciąć na 3 blaty ciasta.
- Na pierwszy blat wyłożyć masę jabłkową i wyrównać. Przykryć drugim.
- Wyłożyć krem budyniowy, wyrównać. Przykryć trzecim blatem ciasta.
- Na wierzch wyłożyć równomiernie wiśnie.
- Wylać tężejącą galaretkę wyrównać.
- Schłodzić w lodówce. Podawać po kilku godzinach.
Przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz