Składniki na 12 sztuk
- 200 g sera żółtego np. gouda
- 200 g boczku surowego
- 800 g pieczarek
- 2 op. ciasta francuskiego (2 x 275 g)
- sól
- Pieczarki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dusić aż wyparuje z nich woda, potem lekko podsmażyć. Odrobinę posolić.
- Boczek pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć aż stopi się tłuszcz. Odsączyć od tłuszczu i dodać do pieczarek.
- Ser żółty zetrzeć na tarce. Odrobinę odłożyć na talerzyk a resztę wymieszać z lekko już wystudzonymi pieczarkami z boczkiem.
- Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o bokach ok 10 cm. (z jednego opakowania wyjdzie 6 kwadratów)
- Ciastem wyłożyć wgłębienia w formie na muffiny.
- Każdą sakiewkę wypełnić farszem i połączyć ze sobą rogi ciasta.
- Wierzch posypać serem żółtym, który wcześniej odłożyliśmy.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45 minut.
Przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz