poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Muffiny z ciasta francuskiego z pieczarkami serem i boczkiem

Świetna przekąska, którą możecie poczęstować swoich gości. Muffiny będą wyśmienite na gorąco jak i na zimno. 



Składniki na 12 sztuk

  • 200 g sera żółtego np. gouda
  • 200 g boczku surowego
  • 800 g pieczarek
  • 2 op. ciasta francuskiego (2 x 275 g)
  • sól


  1. Pieczarki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dusić aż wyparuje z nich woda, potem lekko podsmażyć. Odrobinę posolić.
  2. Boczek pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć aż stopi się tłuszcz. Odsączyć od tłuszczu i dodać do pieczarek.
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce. Odrobinę odłożyć na talerzyk a resztę wymieszać z lekko już wystudzonymi pieczarkami z boczkiem. 
  4. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o bokach ok 10 cm. (z jednego opakowania wyjdzie 6 kwadratów)
  5. Ciastem wyłożyć wgłębienia w formie na muffiny. 
  6. Każdą sakiewkę wypełnić farszem i połączyć ze sobą rogi ciasta. 
  7. Wierzch posypać serem żółtym, który wcześniej odłożyliśmy.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45 minut.

Przepis własny



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz