sobota, 4 kwietnia 2015

Czekoladowy przekładaniec



Biszkopt:

  • 10 jajek
  • 320 g cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao

Krem budyniowo-czekoladowy:

  • 500 ml mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • kostka (200 g) miękkiego masła
  • 300 g czekolady deserowej 

Polewa:
  • 85 g margaryny (1/3 kostki)
  • łyżka wody
  • 2 łyżki kakao
  • 3 czubate łyżki cukru


Ponadto:
  • mały słoik wiśni drylowanych w syropie
  • wiórki kokosowe po posypania wierzchu 

Przygotowanie biszkoptu:
  1. Białka jajek ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać na najwyższych obrotach.
  2. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtka.
  3. Mąkę i skrobię i kakao razem wymieszać i powoli dosypywać do masy jajecznej.
  4. Piekarnik nastawić na 170 stopni (grzałka góra i dół).
  5. Papierem do pieczenia wyłożyć samo dno (bez boków!!) blachy o wymiarach 25x35 cm.
  6. Wylać masę do blachy, wyrównać wierzch i piec biszkopt przez 45 minut.
  7. Po upieczeniu wyciągnąć blachę i rzucić nią na podłogę z wysokości ok 50 cm. To nie żart :) bez obaw, biszkopt nie opadnie, wręcz przeciwnie. 
Przygotowanie kremu:
  1. Z 0,5 l mleka odlać niepełną szklankę. Resztę zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. 
  2. W pozostawionym mleku rozrobić trzepaczką obie mąki i żółtka i wlać do gotującego mleka.
  3. Gotować, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą i wystudzić. 
  4. W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić do momentu aż czekolada nie będzie już ciepłą, ale będzie wciąż płynna.
  5. Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzony budyń i ucierać na gładką puszystą masę. Następnie wlewać powoli czekoladę. i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. 
  6. Wiśnie odsączyć z syropu i wrzucić do masy.
Przygotowanie polewy:
  1. Wszystkie składniki oprócz kakao rozpuścić i lekko zagotować, dodać kakao, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. 
Przełożenie:
  1. Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 części. 
  2. Masę przedzielić na 2 części .
  3. Biszkopt przełożyć dwa razy masą.
  4. Wierzch polać polewą.
  5. Ciasto schłodzić w lodówce i po kilku godzinach można kroić.
Przepis własny



3 komentarze:

  1. Mam pytanie, czy do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia ani sody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodaje się spulchniaczy, za to istotne tu jest rzucenie blachy z biszkoptem na podłogę. Jest tzw. biszkopt rzucany.

      Usuń
  2. Ciasto wyszło pyszne, wysokie i faktycznie biszkopt urósł bardzo ładnie, nie opadł. Polecam;)

    OdpowiedzUsuń