Chyba każdy zna sernik krakowski z polukrowaną kratką, na kruchym spodzie, ciężki i naprawdę pyszny. Znajdziemy go prawie w każdej polskiej cukierni. Obawiałam się, że nie wyjdzie mi taki ładny i równy, ale udało się. Sernik nie wychodzi zbyt wysoki (sięga ok. 3 cm), dlatego jeśli chcecie wyższy, można zmniejszyć wymiar blaszki.
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 125 g masła, zimnego
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 jajko
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki.
- Pozostałe ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem.
- Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut aż się zezłoci.
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 8 jajek
- 100 g masła
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynków (ja pominęłam)
Ponadto
- 1 żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami.
- Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać.
- Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
- Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez noc.
Lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
- Cukier puder przesiać i wymieszać z sokiem cytryny.
- Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, można dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - dodajemy więcej soku.
- Schłodzony sernik posmarować lukrem.
Źródło
Apetyczny))
OdpowiedzUsuńCudowny! Serniki są boskie :):)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych serników :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) p.s. a gdzie białko w lukrze? ;)
OdpowiedzUsuńJeśli nie jest to lukier do dekoracji, to nie dodaję białka:)
OdpowiedzUsuń