Tak to sałatka, chociaż wygląda jak ciasto. Ten super przepis znalazłam na stronie Cukiereczka, jednak zmodyfikowałam ilość składników. Wykonanie bardzo proste.
Składniki na 9 porcji:
- 27 krakersów
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 70 g sera żółtego
- 1 puszka ryby w sosie pomidorowym (np. szprotka, makrela)
- 5 łyżek majonezu
- pęczek szczypiorku
- Na desce lub innym płaskim naczyniu rozłożyć obok siebie 9 krakersów.
- Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać z 3 łyżkami majonezu i wyłożyć na krakersy. Dokładnie wyrównać i przykryć następną warstwą krakersów.
- Rybkę z sosem rozdrobnić widelcem, również wyłożyć na krakersy i dobrze wyrównać masę. Przykryć trzecią warstwą krakersów.
- Białka jajek oddzielić od żółtek i osobno zetrzeć na tarce.
- Białka wymieszać z 2 łyżkami majonezu i rozsmarować na krakersach.
- Wierzch posypać żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.
- Przykryć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Myślę że z wędzonym łososiem też by się przepis sprawdził. Z tej ryby można przygotować sporo przekąsek, idealnych na stół https://mowisalmon.pl/przepisy/terrina-z-wedzonego-lososia-mowi-z-potem-i-szalotka/ ten przepis zobaczcie. Chwilę trzeba spędzić w kuchni ale smak wynagradza. Próbowaliście może?
OdpowiedzUsuń