Składniki:
- fasola czerwona (1 puszka)
- kukurydza (1 puszka)
- por (ok. 10 cm jasnej części)
- 1 papryka czerwona
- 100 g sera żółtego np. gouda
- 2 małe filety z piersi kurczaka
- 3 jajka ugotowane na twardo
- ok. 1/2 szkl. kaszy kuskus
- ananas (1 puszka)
- 3 łyżeczki curry
- 3-4 łyżki majonezu
- pieprz
- sól
- Umyte i pokrojone z drobną kostkę piersi z kurczaka wymieszać z 2 łyżeczkami curry, przykryć folią i marynować kilka godzin. Tę czynność najlepiej wykonać dzień przed zrobieniem sałatki, dzięki temu mięso nabierze aromatu curry. Po tym czasie usmażyć i ostudzić.
- Fasolę i kukurydzę odsączyć i wypłukać na sitku.
- Por posiekać w półksiężyce i przelać na sitku wrzątkiem wody.
- Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Jajka i paprykę pokroić w kostkę.
- Ananasa odsączyć z syropu i również pokroić w kostkę.
- Kaszę kuskus zaparzyć wg instrukcji na opakowaniu i przelać zimną wodą w celu ostudzenia.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce.
- Majonez wymieszać z łyżeczką curry i dodać do sałatki.
- Doprawić solą i pieprzem.
Przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz