Ciasto jak i budyń zrobione są na bazie mleczka kokosowego, więc kokos jest w nich wszędzie.
Składniki na około 20 - 25 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
- 3 jajka
- 80 g masła, roztopionego
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki soli
- 250 ml śmietanki kokosowej 22%
- 2 łyżki likieru kokosowego
- olej, do smażenia
- Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
- Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło;
- Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętość.
- Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
- Jeszcze ciepłe nadziewać budyniem kokosowym. Zaraz po tym polukrować.
Budyń kokosowy:
- 5 żółtek
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g mąki pszennej
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka likieru kokosowego
Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, likier i zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować,
mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią
spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić. Podczas
studzenia nie mieszać.
Lukier kokosowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 - 4 łyżki gorącej wody
- 200 g wiórków kokosowych
Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru. Nie powinien być zbyt gęsty. Pączki z każdej strony obtoczyć w lukrze, następnie w wiórkach.
Kokos...mniammm
OdpowiedzUsuń