niedziela, 1 lutego 2015

Pączki kokosowe z budyniem

Już niedługo tłusty czwartek, dlatego mam dla Was super przepis znaleziony na stronie Moje wypieki
Ciasto jak i budyń zrobione są na bazie mleczka kokosowego, więc kokos jest w nich wszędzie.




Składniki na około 20 - 25 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • 3 jajka
  • 80 g masła, roztopionego
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml śmietanki kokosowej 22%
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • olej, do smażenia 
  1. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło; 
  3. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  4. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy  7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętość.
  5. Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
  6. Jeszcze ciepłe nadziewać budyniem kokosowym. Zaraz po tym polukrować.

Budyń kokosowy:
  • 5 żółtek
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka likieru kokosowego
Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, likier i zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić. Podczas studzenia nie mieszać.


Lukier kokosowy:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 - 4 łyżki gorącej wody
  • 200 g wiórków kokosowych
Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru. Nie powinien być zbyt gęsty. Pączki z każdej strony obtoczyć w lukrze, następnie w wiórkach.

1 komentarz: