Biszkopt:
- 4 jajka
- 130 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 33 g mąki ziemniaczanej
- napój typu "Kubuś", "Pysio" (szklana butelka 900ml)
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 2 śmietany kremówki 30-36%
- 1 galaretka zielona
- 2 galaretki zielone (u mnie agrestowe)
- ciastka typu "Delicje" (ok 400g)
- Przygotowanie biszkoptu: białka jajek utrzeć na najwyższych obrotach na puszystą pianę. Dodać cukier i nadal ubijać.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku.
- Obie mąki wymieszać i po łyżce dodawać do masy jajecznej.
- Dno blachy o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170st. przez 45 minut.
- W tym czasie rozpuścić galaretki w 2 osobnych naczyniach: 2 galaretki w 3 szklankach gorącej i 1 galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody. Obie galaretki pozostawić do lekkiego stężenia.
- Po upieczeniu blachę z biszkoptem rzucić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (to nie żart;) dzięki temu biszkopt nie opadnie i jest puszysty bez proszku do pieczenia.
- Przygotowanie zielonej masy budyniowej: w szklance napoju rozpuścić budynie. Pozostały napój zagotować. Wlać rozrobiony napój z proszkiem i ugotować budyń. Gorącą masę wylać na upieczony biszkopt. Odłożyć do wystygnięcia.
- Ciastka wyłożyć biszkopcikiem do dołu.
- Przygotowanie pianki:2 kubeczki kremówki ubić na bitą śmietanę, dodać tężejąca galaretkę (tę z 1 sztuki na 3.4 szkl. wody). Krem wylać na ciastka.
- Gdy druga porcja (ta większa) zacznie tężej wylać ją na wierzch ciasta.
- Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń