Moja poprzednia wuzetka wywołuje wiele kontrowersji, ponieważ niektórym osobom wychodził zakalec, ale też niektórzy bardzo ją chwalą. Uważam, że zakalec nie jest skutkiem złego przepisu, lecz złego sposobu wykonania, piekarnika itp. Ale to już inny temat... Tym razem przedstawiam wuzetkę na bazie biszkoptu. Przepis jest genialny, dostałam go od mojej przyjaciółki. Moniu, dziękuję :*
Biszkopt na blachę 25 x 40 cm
7 jajek
1 szkl. cukru
5 czubatych łyżek mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
Bita śmietana
1200 ml kremówki 36% (polecam taką w biało-czerwonych kubeczkach po 200g)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 op. fixu do śmietany
Poncz
3/4 szkl. przegotowanej wody
2 łyżki cukru pudru
sok z cytryny
2 łyżki spirytusu
aromat rumowy
Dodatkowo
gorzka czekolada
- Przygotować biszkopt: Białka ubić na najwyższych obrotach, dodać cukier.
- Zmniejszyć obroty, dodawać po jednym żółtka.
- Sypkie produkty wymieszać ze sobą i dodawać po łyżce do masy jajecznej.
- Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piec 30 minut w temp. 180 stopni
- Po ostudzeniu przekroić biszkopt wzdłuż ba 2 części.
- Przygotować bitą śmietanę: Fixy do śmietany wymieszać z cukrem pudrem.
- Śmietanę ubić na sztywno. W połowie ubijania dodać cukier puder z fixem.
- Blat biszkopta nasączyć połową porcji ponczu.
- Wyłożyć 3/4 części bitej śmietany.
- Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć i posmarować resztą śmietany.
- Zetrzeć na wierzch czekoladę.
- Schłodzić w lodówce, najlepiej na kilka godzin.
Z zakalcami zawsze jest problem- mnie zdarzają się nawet w ciastach, które robiłam już wiele razy i wychodziły idealnie... dlatego zwalam winę na piekarnik! Marzy mi się domowa wuzetka! :)
OdpowiedzUsuńWuzetka jak z cukierni ,idealna,mnie nie wyszla az tak pięknie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZakalec jak to zakalec wychodzi nawet najlepszym cukiernikom, ale wuzetka jest pyszna
OdpowiedzUsuńAnula, jest jakaś różnica gdy do kremówki doda się te fixy? Co one właściwie dają?
OdpowiedzUsuńCzy w smaku ta wuzetka jest inna niż ta z pierwszego Twojego przepisu?