Odkąd je zrobiłam jest moim ulubionym ciastem z owocami, szybkim i dziecinnie prostym. Spód jest wilgotny i delikatny, naprawdę pyszny.
Składniki:
4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
200g masła
4 jajka L
szklanka letniego mleka
cukier waniliowy
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 0,5 kg dowolnych owoców (u mnie wiśnie)
- Mąkę, cukier i masło rozetrzeć między palcami na kruszonkę i odłożyć 1 szklankę.
- Do reszty dodać pozostałe składniki i miksować na gładką masę.
- Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm.
- Na wierzchu ułożyć dowolne owoce i posypać kruszonką.
- Piec w 175 st ok 50 min (do tzw. suchego patyczka).
Lubię takie proste ciasta, nie trzeba się nad nimi męczyć a w smaku są przepyszne: )
OdpowiedzUsuńWszystko super tylko prosty przepis troszke skoplikowanie napisany..
OdpowiedzUsuńWitam ,ciasto robiłam juz kilkakrotnie zastanawiam sie czy nie wykorzystac go w całosci nie odsypujac składnikow na posypke(tylko jak zwieszyc wtedy proporcje mleka i jajek) .Chciałabym go jako podstawe do ciasta z truskawkami smietana i galaretka bo jest pyszne
OdpowiedzUsuń2 szklanki cukru? Czy trochę nie za dużo ;) A może być mniej? Ja dałabym jedną szklankę.
OdpowiedzUsuń