poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Krewetki w wiórkach kokosowych

Bardzo smaczne połączenie krewetek, kokosu i brzoskwiniowej konfitury. Koniecznie z lekką sałatką. 



  • ok. 200 g krewetek black tiger
  • dżem brzoskwiniowy (najlepiej gładki bez kawałków owoców)
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl. mleka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 250 g wiórków kokosowych
  • olej do smażenia

  1. Z jajka, mleka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe. Dodaję składniki "na oko", tak aby ciasto było odpowiednio gęste i można było maczać w nic krewetki. Posolić. 
  2. Krewetki przyprawić solą i pieprzem i zostawić na kilka minut
  3. Łapiąc za ogonek krewetki maczać je w cieście naleśnikowym i obtoczyć z każdej strony wiórkami kokosowymi. Wrzucać na gorący głęboki olej do uzyskania złotego koloru.
  4. Podawać z lekką sałatką i dipem brzoskwiniowym.
Przepis własny


1 komentarz:

  1. Wystąpił duży błąd w etykietach do tego przepisu - chodzi o opis Dania wegetariańskie (niejeden wegetarianin widząc to zadrżał). Proszę to jak najszybciej poprawić, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń