Mega pyszne pączusie, są delikatne, puszyste i wilgotne w środku. Na dodatek robi się je błyskawicznie bez użycia miksera, najdłużej wychodzi tylko smażenie. Wykonanie banał, a smak po prostu bajka :)
Składniki na ok. 40-45 sztuk:
- 3 jajka
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia (min. 500ml)
- drobny cukier do posypania
- Rozgrzać olej do 175 stopni.
- W tym czasie jajka i serki dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól i ponownie wymieszać.
- Gdy olej będzie już nagrzany, nakładać do niego niewielką porcję masy za pomocą zamoczonej w zimnym oleju łyżki stołowej (najlepiej na ok. pół łyżki). Aby wychodziły ładne okrągłe najlepiej pomóc sobie drugą łyżką i zsuwać nią masę do oleju.
- Smażyć pączki na złotobrązowy kolor i wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wciągnie nadmiar oleju.
- Posypać cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz