Churros jest hiszpańskim a także meksykańskim przysmakiem, który zdobywa dużą popularność również w Polsce, szczególnie w karnawale. Dlatego polecam Wam wypróbować przepis na najbliższy tłusty czwartek. Churros robione jest z ciasta parzonego, można je porównać do pączków hiszpańskich lub inaczej zwanych gniazdami. Najczęściej podajemy je z gorącą czekoladą lub sosem czekoladowym. Przepis znalazłam na stronie kwestiasmaku, mleko zastąpiłam wodą, bo na wodzie opiera się oryginalny przepis.
Składniki na ok. 50 szt.
- 250 ml wody
- 50 g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 200 g mąki
- 3 jajka
Sos czekoladowy
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady ciemnej deserowej
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie 2 łyżeczki rumu
Dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- szczypta cynamonu
- rękaw cukierniczy
- termometr kuchenny
- Wodę zagotować z masłem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać mąkę, zdjąć z ognia i energicznie mieszać drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka i odchodząca od brzegów garnka masa. Ostudzić
- Ciasto przełożyć do miski. Wbijać po jednym jajku i miksować mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto.
- Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego zakończonego gwiazdką.
- Rozgrzać olej w rondelku do 180 stopni C (najlepiej użyć do tego termometru kuchennego), zmniejszyć ogień. Wyciskać ok.10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinać nożyczkami lub nożem.
- Smażyć z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
- Przygotować sos czekoladowy: śmietanę kremówkę przełożyć do rondelka i zagotować na małym ogniu. Czekoladę połamać w kostkę i przełożyć do miski razem z masłem. Jak tylko śmietana zacznie wrzeć, zalać nią czekoladę. Lekko wymieszać łyżka i odczekać 2-3 minuty do rozpuszczenia czekolady. Następnie dokładnie wymieszać rózgą kuchenną do uzyskania gładkiego sosu.
- Churros maczać w sosie czekoladowym.
Bardzo je lubię, szczególnie z czekoladą przepyszne. Wspaniale wyszły :)
OdpowiedzUsuń