Pierwsze mazurki wielkanocne zaczęłam robić dopiero po wyjściu za mąż, bo ich pieczenie nigdy nie było tradycją w moim rodzinnym domu.
W tym poście chciałabym jedynie Was zainspirować, dlatego nie dodaję konkretnego przepisu. Tu najważniejsza jest dekoracja, i co najlepsze wszystko zależy od naszej wyobraźni.
Przykładowa baza mazurka:
- dowolne ciasto kruche
- kajmak (skondensowane mleko słodkie)
- czekolada deserowa
Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- rodzynki
- orzechy laskowe
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- migdały
- posypka cukrowa
- masa cukrowa
- czekolada do napisów
- pisaki jadalne lukrowe
Ciasto kruche należy upiec na blasze. Skondensowane mleko gotować w puszce przez około 2 godziny. Gotowym kajmakiem posmarować upieczone i ostudzone ciasto. Można również rozpuścić czekoladę i pokryć nią cały wierzch mazurka. Tak gotową bazę można dowolnie dekorować bakaliami.
Cudne i piękne te mazurki, ale to chyba próba przed świętami? Proszę zamieścić fotki już tych właściwych, świątecznych :) Pzdr :)
OdpowiedzUsuńU mnie co święta piecze się mazurek. Nie może też zabraknąć babki i sernika. Twój przepis i jego efekt tak smakowicie, że aż musiałam go zrobić :) Wyszedł jak nigdy. Był najlepszy jaki wykonałam! ;) Gościom oraz domownikom bardzo smakował i prawdopodobnie będę go wykonywać co roku :) Dziękuję za przepis, czekam na kolejne wpisy i przepisy na nowe ciasta
OdpowiedzUsuń