Ta propozycja kurczaka będzie nadawać się na imprezę jako przekąska podana z sosem czosnkowym lub jako syte danie obiadowe podane dodatkowo z warzywami. Kurczak zaraz po usmażeniu jest niesamowicie soczysty i na dodatek przygotowanie jego jest łatwe i szybkie.
Składniki na 2-3 porcje:
- 2 duże filety z kurczaka
- 1 jajko
- 6 łyżek mleka
- 4 czubate łyżki mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- papryka słodka lub ostra w proszku
- duża szczypta soli
- pieprz
- olej do smażenia
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki (ok. 6 części z jednego fileta) i przyprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Z pozostałych składników zrobić ciasto naleśnikowe, które również lekko posolić. Podane proporcje są orientacyjne, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Kurczaka wymieszać z ciastem naleśnikowym aby oblepiło wszystkie kawałki. Następnie smażyć na złoty kolor na gorącym oleju w patelni. Moc palnika nie może być za duża, bo ciasto naleśnikowe szybko się zarumieni a kurczak może być w środku surowy.
Przepis własny
Kurczaka wymieszać z ciastem naleśnikowym aby oblepiło wszystkie kawałki. Następnie smażyć na złoty kolor na gorącym oleju w patelni. Moc palnika nie może być za duża, bo ciasto naleśnikowe szybko się zarumieni a kurczak może być w środku surowy.
Przepis własny
dobra alternatywa do podania w tradycyjny sposób kurczaka :) gratulujemy! :>
OdpowiedzUsuńpozdrawia kulinarnylans.blogspot.com
Danie prezentuje się bardzo apetycznie. Bardzo fajny pomysł na obiad. Wypróbuję przy najbliższej okazji. :)
OdpowiedzUsuńW Niedzielę wybieramy się na piknik na pewno go zrobię!!! Wygląda apetycznie oby tylko ciasto naleśnikowe nie odchodziło od tego kurczaka :-)
OdpowiedzUsuńDziś robiłam to ciasto rewelacja .Przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na idealne nuggetsy;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://www.naturalnemetody.blogspot.com/
Wygląda zacnie, problem tylko by na dobrego kuraka trafić...
OdpowiedzUsuńCzęsto gości to danie u mnie w domu ,jest przepyszne ��polecam ��
OdpowiedzUsuńSuper i szybkie. Przyda się ten przepis
OdpowiedzUsuń