poniedziałek, 10 marca 2014

Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami




Składniki na 4 porcje:
400 g makaronu tagliatelle
450 g szpinaku świeżego lub mrożonego
250 g pieczarek
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych
100 g serka topionego śmietankowego
1 łyżka masła
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 
1 łyżeczka tymianku


  • Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
  • Masło roztopić na patelni.
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Wcisnąć czosnek.
  • Dodać pieczarki i dusić do wyparowania wody. 
  • Dodać szpinak i dalej smażyć aż wszystkie składniki zmiękną. 
  • Dodać serek topiony i smażyć aż się roztopi i połączy z resztą. 
  • Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki i połączyć z farszem.
  • Przyprawić papryką, solą, pieprzem i roztartym tymiankiem.
  • Makaron ugotować, odcedzić, przełożyć do garnka i wymieszać z farszem.
  Przepis własny

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny, lekki makaron ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Polecam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń